Είναι φυσικό και αναμενόμενο οι απόψεις που εκφράζονται από αυτή την στήλη άλλους να τους βρίσκουν σύμφωνους, άλλους αντίθετους, άλλους αδιάφορους. Άλλωστε σκοπός ενός αρθρογράφου είναι γενικότερα να προβληματίσει και να ανοίξει θέματα προς συζήτηση. Φαίνεται ότι ορισμένοι συμπολίτες μας ενοχλούνται από απόψεις σαν και αυτές που εκφράζει ο υπογράφων –και όχι μόνον αυτός- και άρχισαν προσφάτως μέσω του Τύπου να χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς όπως «ακραίες απόψεις, εθνικιστικές» κλπ. Προσωπικά θα χαρώ αν με βάση την διαφορετικότητα των απόψεων προκληθεί ένας γόνιμος και σοβαρός διάλογος, ο οποίος θα ωφελήσει την κοινή γνώμη και θα προαγάγει την δημοκρατική συνείδηση στην κοινωνία μας. Φοβούμαι, όμως, ότι η αντιμετώπιση των αντιθέτων γνωμών με αστήρικτους χαρακτηρισμούς υποτιμά την ωριμότητα των συμπολιτών μας και καταδεικνύει έλλειψη επιχειρημάτων.
Αλήθεια, λοιπόν, αξίζει να αναρωτηθούμε, ποιοι είναι οι ακραίοι;
Είναι άραγε ακραίοι όσοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν ανοικτά εθνικά θέματα και ότι πρέπει οι πολίτες να είναι ενήμεροι και ευαισθητοποιημένοι; Μα, ακριβώς αυτό τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου .
Είναι ακραίοι όσοι ζητούν να μη παραχωρήσουμε στα Σκόπια την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας; Μα, αυτή είναι η επίσημη θέση της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία αποφασίσθηκε από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 υπό την Προεδρία του αειμνήστου Μακεδόνος Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ή μήπως είναι ακραίοι όσοι διαπιστώνουν ότι, παρά την καλή θέληση της ελληνικής πλευράς, οι κυβερνήσεις των Σκοπίων συνεχίζουν την προκλητική προπαγάνδα τους; Τότε γιατί μέσα στις τελευταίες τριάντα ημέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. προέβη δύο φορές σε δηλώσεις που επικρίνουν τους χάρτες και τις θέσεις των σκοπιανών ιστοσελίδων και σχολικών βιβλίων;
Είναι άραγε ακραίοι όσοι δέχονται ότι υπάρχει ακόμη απειλή από την εξ Ανατολών γείτονα; Τότε γιατί η Κυβέρνηση προβαίνει σε ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης με 30 νέα πολεμικά αεροσκάφη;
Είναι μήπως ακραίοι όσοι εκφράζουν επιφυλάξεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας; Μα, αν θυμάμαι καλά, τις ίδιες επιφυλάξεις εκφράζουν ο Σοσιαλδημοκράτης Χέλμουτ Σμίτ, ο φιλελεύθερος Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, οι Χριστιανοδημοκράτες Άγγελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, και το 70% των Γερμανών, Γάλλων και Ελλήνων πολιτών.
Είναι ακραίοι όσοι υποστήριξαν το ΟΧΙ στο κυπριακό δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν; Μα, αν διαβάσουμε τις απόψεις κορυφαίων καθηγητών Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, που εκλήθησαν στην Αθήνα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, θα αντιληφθούμε ότι πολλές διατάξεις του σχεδίου χαρακτηρίζονται αντιδημοκρατικές και μη εφαρμόσιμες. Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2005 στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσιεύθηκε η μελέτη του κ. ALFRED DE ZAYAS, καθηγητού του Διεθνούς Δικαίου και πρώην Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Εκεί το σχέδιο Ανάν χαρακτηρίζεται σαφώς αντίθετο με θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, διότι νομιμοποιεί την βιαία μετακίνηση πληθυσμών και τον εποικισμό κατεχομένων εδαφών! Είναι, λοιπόν ακραίοι όσοι διαφωνούν εν μέρει ή συνολικά με το σχέδιο Ανάν;
Μήπως είναι ακραίοι όσοι επιθυμούν την διαφύλαξη της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητος; Τότε ακραία είναι και η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, η οποία υπερψηφίσθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα , και η οποία σε πολλά σημεία κατοχυρώνει αυτό το αίτημα.
Μήπως ακραίοι είναι όσοι παραδέχονται την συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στους απελευθερωτικούς αγώνες και στην διαμόρφωση της ταυτότητος του λαού μας; Μα αυτή την άποψη παραδέχονται και μαρξιστές ιστορικοί, όπως ο Νίκος Σβορώνος, φιλελεύθεροι διανοητές, όπως ο Γιώργος Θεοτοκάς, διακεκριμένοι ξένοι επιστήμονες, όπως ο Βρετανός Στήβεν Ράνσιμαν, και πολλοί άλλοι.
Παρακολουθώντας τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο των δυτικοευρωπαϊκών χωρών θαυμάζει κανείς το επίπεδο του διαλόγου, την ποικιλία των απόψεων, τον πλούτο των επιχειρημάτων.
Δυστυχώς η χώρα μας υστερεί στον τομέα αυτό. Αν θέλουμε να είμαστε μία πραγματικά ευρωπαϊκή, δημοκρατική κοινωνία πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε κάθε διαφορετική γνώμη και να σεβόμαστε το δικαίωμα έκφρασης του καθενός. Κανείς δεν έχει το αλάθητο. Όλοι μας θα ωφεληθούμε αν ακούσουμε αντίθετα επιχειρήματα, και ίσως αντιληφθούμε ότι αξίζει να αναθεωρήσουμε μία συγκεκριμένη άποψή μας. Ας εκφρασθούν και ας ακουσθούν με ψυχραιμία όλες οι ιδέες και οι προτάσεις και ας κρίνει με ωριμότητα η κοινωνία μας ποιες θα αποδεχθεί και ποιες θα απορρίψει.
Κωνσταντίνος Χολέβας
.diktyo21.gr
Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου