«Ένα έθνος για να ζήσει, πρέπει να έχει ένα σκοπό και ένα πρόγραμμα, ειδεμή άλλο έθνος με πρόγραμμα θα βρεθεί να μας σαρώσει όλους».
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010
Ροή Αναρτήσεων
Λόγω κάποιων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην ροή των αναρτήσεων, όλες οι αναρτήσεις από τον Αύγουστο και μετά διεγράφησαν. Μόλις λυθεί το πρόβλημα θα ξαναμπούν.
Είναι η σχεδιασμένη οργάνωση και κινητοποίηση εθνικών πόρων και μέσων (οικονομικών-στρατιωτικών-διπλωματικών-δημογραφικών-επιστημονικών στην υπηρεσία συγκεκριμένων σκοπών στους οποίους μπορεί να εξειδικεύεται η έννοια του εθνικού συμφέροντος (εθνική ασφάλεια - διερεύνηση εθνικής επιρροής προς συγκεκριμμένες κατευθύνσεις). Η έλλογη χρήση των πόρων προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί την ουσία αυτού που λέγεται "στρατηγική"
Η Εθνική Στρατηγική απαρτίζεται από τρεις συστατικές στρατηγικές : την Πολιτική Στρατηγική η οποία έχει εφαρμογή τόσο σε διεθνή όσο και εσωτερικά θέματα, την Οικονομική Στρατηγική και την Στρατιωτική Στρατηγική. Κάθε μία από τις επί μέρους αυτές Στρατηγικές πέραν των συστατικών στοιχείων επηρεάζει αμέσως ή εμμέσως και την εθνική ασφάλεια.
Οι βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την Εθνική Στρατηγική είναι : τα Εθνικά Συμφέροντα, οι Εθνικοί Αντικειμενικοί Σκοποί, ο Περιβάλλων χώρος (δηλαδή η γεωστρατηγική θέση της χώρας και το επιχειρησιακό περιβάλλον), η Ασφάλεια που περιλαμβάνει και την Απειλή, οι Διεθνείς Σχέσεις/Συμμαχίες και η Εθνική Ισχύς που αποτελεί το σύνολο των δυνατοτήτων του Έθνους με κύρια συνιστώσα τις Ένοπλες Δυνάμεις
Εθνικοί στόχοι :
Είναι οι στόχοι στους οποίους συμπικνώνονται τα συμφέροντα επιβίωσης-αναπαραγωγής-ανάπτυξης-ισχυροποίησης του άρχοντος/κυρίαρχου εσωτερικού κοινωνικοπολιτικού συγκροτήματος. Το συγκρότημα αυτό, που είναι κοινωνικοπολιτικό μέγεθος, στην επιδίωξη των στόχων του τείνει να ταύτιζεται με το σύνολο της κοινωνίας, δηλαδή με το έθνος, ως εκείνη την ενότητα μέσα στην οποία αμβλύνονται ή και αίρονται οι ταξικές αντιθέσεις. Κατα συνέπεια, όσο περισσότερο κυρίαρχο και όσο περισσότερο νομιμοποιημένο, δηλ. αποδεκτό από την κοινωνία,μ είναι το κυρίαρχο συγκρότημα, τόσο περισσότερο (και ευκολότερα) οι πολιτικοί του στόχοι γίνονται αποδεκτοί από το σύνολο της κοινωνίας, ταυτίζονται με τους στόχους της, γίνονται σηλαδή και στόχοι της συγκεκριμένης κοινωνίας. Η κοινωνική επομένως συναίνεση είναι ο όρος εκείνος που ουσιαστικοποιεί την εθνική πολιτική και την εθνική στρατηγική, που καθιστά δηλ. την πολιτική του άρχοντος κοινωνικοπολιτικού συγκροτήματος εξουσίας κυριολεκτικά "εθνική πολιτική"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου